FansClub Jethro Tull ČR
partnerem webu je
Audio3 - partner webu
Logo FansClub Jethro Tull Czech Republic
Koláž - booklety
O kapeleDiskografieTextyČlánkyOdkazyKe staženíKnihyKalendářGalerie

Dojmy z koncertu v Chemnitz

Většina z vás ví, že jsme v pátek 8.6.2007 vyrazili do Chemnitz, abychom viděli koncert Jethro Tull. Osobně jsem je naživo viděl poprvé. V tomto článku bych chtěl shrnout své dojmy.

Koncert se konal u vodního zámku, pod širým nebem. Už to samo o sobě bylo velmi příjemné zjištění. Lístek stál 40 eur (pro zajímavost uvádím, že v předprodeji 37, jak jsem se dověděl před koncertem od místních návštěvníků), ale dal bych to klidně ještě jednou, ač je to pro mne dost peněz. Protože jsme viděli již zvukovou zkoušku, měl jsem pocit, že skupina bude večer hrát Boureé z loutnové suity E-moll od J.S.Bacha, což se mi ostatně večer potvrdilo – kapela je opravdu zahrála.

Kapela zahrála mnoho svých slavných hitů, včetně takových jako "My god" nebo úvod skladby "Thick As A Brick". Ke konci zahráli Jethro jakési artrockové variace na píseň "Aqualung" a poněkud svéráznou úpravu Bernsteinovy "Ameriky" z "West Side Story". Nevím, zda to mělo vyjádřit jejich sympatie k USA v kontrastu s antiamerikanismem mnohých Evropanů, nebylo to však špatné. Ian se staral svým obvyklým způsobem o show, bylo však vidět, že občas již dává hlasu odpočinout, inu, nikdo nemládne a 40 let vystupování jistě zanechá stopy. Zaujala mě instrumentální skladba Martina Barra, jejíž název jsem však bohužel přeslechl, je však na této kompozici poznat silný vliv Iana Andersona. Ostatně aby ne, vždyť Martin Barre je Ianovým souputníkem už 38 let, to stojí za obdiv a poklonu. Zkrátka, přátelství je přátelství.

Co říci závěrem? Je škoda, že Jethro Tull letos neuvidíme u nás, jistě by přišlo tolik lidí, jako v Chemnitz, a jistě by vytvořili stejně dobré prostředí. Vždyť Jethro jistě ani netušili do roku 1989, kolik zde mají věrných příznivců a fandů, a když to později zjistili, jistě z toho měli radost. Snad tedy přijedou napřesrok.

 kontakt FansClub Jethro Tull ČR: prezident Karel Brychta, webmaster Miroslav Hofbauer