FansClub Jethro Tull ČR
partnerem webu je
Audio3 - partner webu
Logo FansClub Jethro Tull Czech Republic
Koláž - booklety
O kapeleDiskografieTextyČlánkyOdkazyKe staženíKnihyKalendářGalerie

Ian si v únoru 2009 dal pauzu, aby zodpověděl fandům jejich otázky.

Je to tak, že někteří lidé přisuzují svoje kořeny spíše pocitům než skutečným místům. Jak moc "skotsky" se cítíš?
Patti, Co Femanagf, N. Irsko
Ahoj Patti, skotsky od pasu dolů. Tančící nohy a upnutý sporran. Od hrudi výše jsem Brit.

Jethro Tull se stali prominenty při velké hudební "explozi" koncem 60. let, kdy na scéně byli nejenom Tull, ale též účinkující jako Fleetwood Mac Petera Greena, Free, Chicken Shack, Fairport Convention, Pentangle a spousta dalších velkých umělců, kteří se učili svému řemeslu v klubech a divadlech a po celé zemi. Jak se díváš na tyto dny s odstupem 40 let, a myslíš, že tento "výcvik" byl prospěšný a pomohl vložit tvoje hudební ideje do písní a koncepcí alb?
Graham, Cornwall
Zcela zásadně, Grahame. Získávat zkušenost s vystupováním a cítění pro posluchače různých původů usnadňuje později zvládnout situace, kdy dojde k velkému obratu a posluchačů je víc a koncertní místa jsou větší. Také učení od našich dřívějších kolegů, jak jsi se zmínil výše, a vývoj k odlišnosti od jejich pojetí a přitom vyjímání jejich silných stránek – to byly dobré lekce.

Jaký máš názor na kapely vzdávající hold Jethro Tull, jako jsou např. Cold Flame nebo Dayglo Pirates?
Amanda, New Mills, Derbyshire (17 let).
No Amando – vždycky se cítím trochu nesvůj, když někdo na sebe bere osobnost nebo styl někoho, koho obdivuje, ale pokud se to nestane moc divné nebo obsesivní, řekl bych, že je to OK. Já ale netrávím svoje volno tím, že se oblékám jako Phil Collins, ať už s jeho gorilím kvádrem, nebo bez něj.
Pozn. překl.: Co je to gorilí kvádro, víte to někdo? Je u toho velké písmeno G.

Zajímal by mě tvůj názor na hudební vzdělání, které jsi obdržel ve škole, a jestli to přispělo nějakým důležitým podílem k rozhodnutí, že si rozvineš svoje vlastní muzikální dovednosti a chápání hudby a nakonec, že zvolíš kariéru hudebníka. Dostal jsi nějakou formální výuku a titul nebo jiné muzikantské osvědčení?
Jeff, Folkestone, UK
Naštěstí, Jeffe, neměl jsem žádné hudební vzdělání na škole nebo kdekoliv jinde, takže jsem byl svěží jako sedmikráska, když jsem začal jako samouk, s pomocí skvělých alb, které jsem slyšel jako teenager a, vlastně prakticky až do včerejška.

Je možné, že zasedneš a napíšeš svoji biografii? S veškerým respektem k tvému soukromí, k soukromí tvojí rodiny, by to byl zajímavý a pěkně napsaný příběh – jsem si jistý – o tvojí kariéře, o tvých cestách, o prominentních kolezích a politicích, novinářích, o svérázech z hudebního průmyslu, o umělcích z jiných oborů atd.
Bernie, bicyklový posel ze San Francisca
Hele Bernie, autobiografie by byla nudná bez skandálu a bolestných záležitostí, to můžu říci o druhých stejně jako o sobě. Náhodou si myslím, že vztahy – minulé a současné, osobní a profesionální – jsou trochu posvátné a nemá se v nich rýpat pro laciné vzrůšo nebo snadný lováč později v životě. Často myslím, většinou s pousmáním, na lidi a události z mojí minulosti, ale fakt si nemyslím, že bych viděl způsob, jak bych tyto vzpomínky publikoval, aniž bych nevypustil legraci a úděsné pasáže.

Moji další oblíbenci jsou naši Horslips, "keltský rock", kapela ze 70. let, která do dneška uznává svoji poplatnost k Jethro Tull a ve které je jeden flétnista. Slyšel jsi je někdy?
P.J. Dublin
Ahoj P.J. Trochu si pamatuji na tu kapelu a jejich hudbu, když s námi někde hráli. Můj zájem o irskou hudbu a její ocenění se dostavily trošku později, když jsem objevil hudbu Planxty a jejich sdružených členů.

Digitální distribuce jasně mění obchodování s muzikou a dokonce její produkci. Četl jsem, že kapely uvažují nad občasným vydáváním singlů a EP online místo vydávání alb v plné délce. Uvažuješ o tom taky pro Jethro Tull nebo pro svoje sólovky?
Ray, New Hampshire, US
To je zvláštní, že se na to ptáš, Rayi, protože mluvím o tom s kámoši od nahrávacích společností už několik let a nevidím důvod, proč bychom měli setrvat v zaběhlém přemýšlení pouze o hudbě v konvenčním vinylovém nebo CD formátu 10 – 15 skladeb. Spíše se mi líbí nápad, že jedna nová skladba za pár měsíců by byla pro naše fandy i pro nás větším zadostiučiněním. Musíme se na to podívat, jestli takto budeme moci pracovat. Jenže tradiční nahrávací společnosti, které kontraktují fyzickou distribuci, neshledávají tuto myšlenku tolik úžasnou z důvodů komerčních a logistických.

Jaké to bylo vrátit se do Dunfermline po všech těch letech a hrát v Carnegie Hall během nedávného britského turné a jaké jsou tvoje vzpomínky na CH coby mladého "dunfermlinského chalána"?
Gerry, Bath, UK
No, Gerry, vlastně jsem si z Dunfermline nic nepamatoval, protože jsem odjel, když mi byly 3. Měl jsem ale pocit původové sounáležitosti a udělalo se z toho pěkné městečko. Pohodová a spíše výjimečná návštěva. Podíval jsem se na dům, kde jsem bydlil, když jsem se narodil.

Když jsem viděl hrát Barrieho Barlowa s JT v Royal Festival Hall, bylo to potěšení a připomínka toho, jaký to je skvělý muzikant – jaké to bylo pro Iana (na bázi osobní a hudební), vystupovat s ním po téměř 30 letech?
Souk Lan, Malaysia
Ahoj Souk Lane, bylo to fajn vidět Barrieho zase na pódiu po takové době, a protože nehrál již docela dlouho, musil se trochu doučovat. Ty dvě písně, které hrál, byly fakt jak za starých časů. Pořád věnuje velkou pozornost detailu a frázování.

Co způsobuje, že ráno vstaneš a pracuješ nebo jsi na šňůře? V 60 letech, nepřál by sis trochu relaxovat nebo věnovat se sedavějšímu životnímu stylu?
Gerry, Bath UK
Ale vždyť trochu relaxuji, Gerry. Snažím se ale každé dva dny o náročnější chůzi, a rád čtu, doháním světové dění a velmi zřídka odjedu na krátkou dovolenou.

Kdo (ze současných a dřívějších členů JT) má největší vliv na dlouhodobý úspěch kapely? Např. T. Ellis, Mrs S. Anderson, a jiní?
Neil (zpravodaj od Heriot Watt)
Ahoj Neile. Určitě Terry Ellis a Chris Wright měli významnou roli na původním úspěchu kapely. John Gee, manažer Marquee Clubu, a John Peel si zasluhují hodně uznání za svou pomoc v prvních několika měsících, kdy nás propagovali. Také ale obdivuji tradiční vedoucí kapel jako Franka Zappu nebo Johna Mayalla, abych vyjmenoval 2, kteří měli sem tam velmi angažovaný přístup k obchodní stránce a k pěstování novátorství ve svých kapelách.

Jsem velký fanda od roku 1970, kdy mi bylo 15. Sleduji docela fanaticky kariéru JT od chvíle, kdy jsem viděl první koncert v roce 1972 (turné TAAB). Sám jsem kytarista. Zajímalo by mě, kdybys mi mohl říci, kde jsi přišel na tak malou kytaru s takovým "velkým" zvukem? Kdo to vyrábí a kde bych mohl jednu najít, abych ji mohl otestovat?
Larry, Houston, Texas
Musíš mít tučný šek, Larry, abys měl jednu takovou, na kterou hraji já. Je to ručně dělaná, miniaturní, salónní kytara, kterou jsem navrhnul a uvedl do provozu. Zakládá se na staré francouzské kytaře z raných let 19. století, kterou mám doma. (Pozn. překl.: Možná proto mi refrén písně "Life´s a Long Song" zní francouzsky, i když je pochopitelně zpíván anglicky.) Andrew Manson mi udělal její pódiovou verzi, ale předal kopyto, takže můžeš jednu mít od Brook Guitars, ale bude to trvat 1 rok, než se postaví, a bude tě stát cca 3500 liber nebo podobně.

Už jsem to dlouho nikde neviděl, tak bych rád věděl, jestli období "Rubbing Elbows" přišlo a odešlo. Je to už pryč, nebo budeš to ještě někdy v budoucnu dělat?
Larry, Houston Texas
Á, to jsi zase ty Larry. Nemyslím, že budu dělat ještě formát "Rubbing Elbows", ale v říjnu a listopadu bude v USA několik show, které budou více akustické a s několika hosty.

Těším se moc na nové písně od tebe (velmi mírně řečeno!). Můžeš něco naznačit, co by nabrousilo náš apetýt, např. název (stačil by pracovní název), témata, nebo jestli smím být tak smělý, řádek textu nebo text nové písně?
David, Singapore
Tajemství, milý Davide, tajemství. Mám několik písní v hrubém stavu, ale text se trochu změní, určitě.

Do jaké míry je podbarven Ianův negativní postoj k "A Passion Play" kritikou, kterou to dostalo? Smýšlel by o tom dneska pozitivněji, kdyby se v době vydání přijetí alba kritiky vyrovnalo jeho komerčnímu úspěchu?
David, Singapore
Skutečně ne Davide. Jsou tam dobré pasáže, ale není to vhodné pro živé provedení na rozdíl od pasáží Thick as a Brick. Je to trochu sebestředné a šouplé do retrospekce, tak měli kritici možná pravdu.

Kdybych tě měla pozvat do Irska, zavézt tě do mojí místní putyky, kde bude zrovna probíhat na plné obrátky hudební session, koupila bych ti guinness (to platí). Zúčastnil by ses té session ... a bavilo by tě to?
Patti, Co Fermanagh, N. Irsko
Ne Patti – Cítil bych se na session dost v rozpacích. Je to trošku jako skupinový sex. A fakt nepiji ve společnosti. Ani Guinness. Jsem osamocený popíječ a ne dobrý společník uprostřed hlasitého hlaholu. Nabídku na krátkou procházku někde v klidném prostředí a byl bych tvůj člověk.
Pozn. překl.: Dívky, ženy – s ochrankou za zády by z toho stejně nic nebylo.

Jsi žádán o příspěvky z hodně starých materiálů nebo o skládání nových materiálů pro soundtreky? Jestli jo, něco se proslýchá?
Pat – Beckenham, UK
Něco tady, tamhle. Pat, myslím ale, že filmová a TV scénická hudba je speciální byznys, není to moje záležitost.

Lituješ něčeho ve svém hudebním životě – jestli ano, co to bylo, a udělal bys něco jinak?
Pat, Beckenham,UK
Volba názvu kapely nebyla nejpovedenější, ale neučil jsem se ve škole dějepis, a tak jsem si nevšimnul, že jsme byli pojmenováni po mrtvém chlápkovi. A dost mě mrzí, že jsem v raných devadesátých letech hrál v intru do Bourée při koncertu v Royal Festival Hall Fis místo F.

Existuje nějaká filmová nebo video stopáž z archivu živáků od 1968 do 76, o které bys věděl, a jestli ano, jaká je šance to vykopat a vydat?
Pete
Přibližně velká tučná nula procent. Pete, všechen existující materiál byl tak či onak někde již vydán.

Řada velkých písní JT byla bezpochyby inspirována obdobím, které jsi strávil na ostrově Skye, když jsi vlastnil Strathhaird Estate – Acres Wild, Dun Ringill, Broadford Bazaar, Mountain Men, Ears of Tin atd. Lituješ, že jsi to prodal? Vracíš se někdy na Skye?
Andy, Evesham, England
Ne Andy – nevracím se na Skye, žádné staré přítelkyně, staré šaty, staré časy. Jsem typ člověka, který myslí dopředu, který hledá další výzvu. Na dalším ostrově, pokud bude nutno. Nejlepší vzpomínky se nejlépe uchovají na mentálním rezervním harddisku v těch více mozkových a rozmarných doménách.

Kdybys vybral pět slov – nebo myšlenek – které mají pro tebe největší smysl, které by to byly? Nemusí jich nutně být pět ... to jen pochází z jedné hry, kterou jsem hrával se svou ségrou, ta hra se jmenovala "Pět otázek".
Becky, Bakersfield, California
Áááá Becky. To je těžké … ale zde jsou: Láska, respekt, božství, smích a tajemství vesmíru.

Martin Barre má konstantní přítomnost 40 let ... co je na Martinovi Barrovi, co se Ianovi líbí na hudební a osobní bázi?
Souk Lan, Malaysia
Ahoj Souk Lane. Mám rád jeho klidné zaujetí vlastní hudbou a někdy tvrdohlavé lpění na věcech života, které považuje za nejdražší.

Když Ian přibírá nové členy do kapely, jaké vlastnosti hledá?
David, Singapore
Hledám muzikanty, kteří mají zájem o nové hudební zkušenosti a kteří se nebojí učit se od kohokoliv kolem sebe. Také pomůže, když nemají moc vlasů a jsou tlustší než já.

Máš nějaké srandovní příběhy ze šňůr, o které by ses podělil?
Pantagruel, Itálie
Jo, ale ne teď, protože už je skoro čas oběda. Dobře, kdysi Jeffrey Hammond-Hammond udělal číslo 2 při spánku v posteli v Holiday Inn v r. 1972. Nejezdi tam.
Pozn. překl.: Dětsky - Udělat číslo 1 je "polůlat se". Udělat číslo 2 znamená "pokakat se".

Uvažoval jsi vydat na webu živák JT? King Crimson nabízejí stahování cédéček, nebo živáků už několik let, stejně tak Pete Townshend – a vypadá to, že webovka The Who má podobnou tendenci. Co se mě týče, velmi rád bych se tam přihlásil!
Mike, London
Dobře Miku, myslíme na to, ale jsou tady doslova stovky a stovky živáků k poslechu na kazetách, datkách a minidiscích, a je tak málo času ...

Myslíš si, že dochází k určitému úbytku na spontánnosti, se kterou se dělají dneska nahrávky jako protiklad k tomu, kdy máš ve studiu živé hráče?
Dan, New York, USA
Ahoj Dane. Vždycky zkoušíme obojí. Poměr mezi relativně živým hraním a vytvářením věcí ze studiových bází pomocí předabování. Stále stejně dodnes!

Viděl jsi v poslední době nějaký obzvlášť dobrý film?
Katherine Healy, Washington DC
Slum Dog Millionaire je skvělý film. Očekávám, že to už víš mladá Kathy.

Jak u tebe funguje proces skládání písní? Jsi metodik ve smyslu „sednu a napíši píseň“ nebo musíš vyskočit ze sprchy a popadnout kytaru dříve, než je nápad pryč?
Col, Essex
Oba zmíněné způsoby Col. Právě před hodinou jsem vyskočil, ne ze sprchy, ale z kancelářské židle se skvělým nápadem! Jindy vstávám brzy, usednu a pokračuji disciplinovaným a poněkud nudným způsobem. Cokoliv je potřeba.

Můžeš nám nějak napovědět termíny tvých sólových koncertů, které nás čekají koncem tohoto roku?
Jen, Essex
Stále o tom přemýšlím Jene, protože mám v hlavě přivzetí několika hostů a paletu akustičtějších věcí JT a sólovek IA, a k tomu také několik nových věcí. Měl bych si přečíst něco z poezie a napsat něco pro sbor. Nebo angažovat tanečnici. Ještě nevím jistě. Všechno se to vyjasní v období blízkém druhé části roku. Mám rád dobrá překvapení.

 kontakt FansClub Jethro Tull ČR: prezident Karel Brychta, webmaster Miroslav Hofbauer