FansClub Jethro Tull ČR
partnerem webu je
Audio3 - partner webu
Logo FansClub Jethro Tull Czech Republic
Koláž - booklety
O kapeleDiskografieTextyČlánkyOdkazyKe staženíKnihyKalendářGalerie

Hledání Marquee Clubu

Lidé se často ptají na polohu legendárního Marquee Clubu. Jen pro připomenutí - jde o legendární bar, kde Jethro Tull začali v roce 1968 pravidelně hrát jako klubová kapela. Také Rolling Stones, Who a např. Small Faces jsou odkojeni tímto sklepním doupětem.
Dnes vám v Londýně málokdo řekne, kde slavný Marquee Club byl. Nový podnik tohoto jména je totiž na Parkfield Street, což ale není ono původní místo. Pokud vás někdo pošle na Oxford Street, je to taky trochu mimo. Tam byl totiž v roce 1958 Marquee otevřen původně jako jazzový klub.

Takže, kde to sakra konečně je? V roce 1964 se klub přestěhoval z Oxford Street do čísla 90 na Wardour Street, a tam také získal svou rhythm'n'bluesovou pověst.

Nicméně, klub byl v r. 1996 zavřen. Místo se změnilo na rezidenční dům s názvem Soho Loft Apartments. Proslýchá se, že většinovým vlastníkem je Eric Clapton - je ironií, že právě Claptonovo kytarové umění prý donutilo Andersona učit se hrát na flétnu. Pokud si chcete opravdu užít atmosféru onoho místa, můžete se zde ubytovat za 600 liber týdně.

Místo lze hledat i podle mapy, na které budou postupně označena všechna tullovská poutní místa. K bývalému Marquee Clubu se nejlépe dostanete, když pojedete metrem na stanici Tottenham Court Road, půjdete pěšky kousek po Oxford Street (oblíbená nákupní zóna Londýna) západním směrem, a zahnete doleva do Wardour. Číslo 90 je pak asi třetí blok na levé straně. Pokud jste už na Leicester Square, přešli jste to.

Mimochodem, slavné Soho už není tou podřadnou čtvrtí červených luceren jako v 70. a 80. letech. Je tam sice stále několi exotických uliček (hlavně v jihozápadní části, přiléhající k Leicester Square), ale jinak je Soho moderním rájem yuppíků, a to zejména právě Wardour Street.

Soho je nacpané tullovskými místy. Na Leicester Square pozdravte Jeffreyho, zeptejte se, kde jsou sloni a lvi na Piccadilly Circus, courejte po Oxford Street (obzvláště když prší) atd. Je jasné, že Ian tady v začátcích kapely strávil spoustu času.

Vyhládlo vám při procházce? Zastavte se v indickém bufetu Soho Spice kousek od bývalého Marquee Clubu na skvělé menu za 6 liber (což je na Londýn láce). Indická kuchyně vlastně taky trochu připomíná Tull.

Příště se podíváme, kde byl Ianův starý byt poblíž Baker Street ...

 kontakt FansClub Jethro Tull ČR: prezident Karel Brychta, webmaster Miroslav Hofbauer