FansClub Jethro Tull ČR
partnerem webu je
Audio3 - partner webu
Logo FansClub Jethro Tull Czech Republic
Koláž - booklety
O kapeleDiskografieTextyČlánkyOdkazyKe staženíKnihyKalendářGalerie

Anderson zase vyměnil ryby za svou flétnu
Jim Gough - Sunday Herald Online

Produkce lososa je v krizi - může jí pomoci, jen pokud lidé zaplatí více ... ale frontman Jethro Tull stále vydělává L1,8 mil. (cca 90 mil. Kč). Úvahy Iana Andersona, někdejšího lososího magnáta a frontmana přežívajících Jethro Tull dosahují intenzity, která musí potěšit kapitány vodohospodářského průmyslu.

"Ani zdaleka neplatíme za pitnou vodu tolik, kolik bychom měli", lamentuje hudebník, pocházející ze skotského hrabství Fife (pozn. překl.: pěknou slovní hříčkou je, že "fife" v angličtině znamená "malá příčná píšťala"). "Nikdo nevidí nehorázné náklady, spojené s dodávkou vody. Ale pokud nechceme, aby šla kvalita dolů, musíme umět uznat skutečnou hodnotu vody."

Jeho nářky jsou součástí široké analýzy škod, způsobených tlakem spotřebitelů na zlevňování stále většího množství druhů zboží. Jde o trend, který částečně vysvětluje Andersonův ústup z byznisu rybího farmaření, který založil na konci 70. let.

Účetní bilance jeho firmy Ian Anderson Group za první polovinu roku 2003 ukazuje pokles jeho zapojení do rybího průmyslu. Výnosy z pěstování a zpracování lososa mu klesly během jednoho roku z L2.4 mil. na L0.278 mil. Pětapadesátiletý Anderson nedávno prodal firmě Kinloch Damph ve Wester Ross další lokality, které byly částí jeho kdysi mocné skupiny Strathaird Group.

Přitom hlavní část byznisu Strathairdu, o kterém se kdysi říkalo, že je největším producentem svého druhu v Británii, byla prodána firmě Macrae Holdings už před třemi lety.

Strathaird založil Anderson v roce 1978 na ostrově Skye aby jeho činností splatil své zdejší pozemky. V roce 1999 firma dosáhla obratu L 10.7mil. (cca 535 mil. Kč).

Anderson neodešel úplně, ponechal si akciový podíl v jedné z firem, které spolkly jednotlivé části Strathairdu. Také nadále zůstává majitelem pozemků na pár místech, kde se závody nacházejí.

Říká: "Nikdy to nebylo snadné, ale dneska jsou šance malých nebo středních lososích farmářů na delší přežití téměř nulové. První signály byly už před deseti lety, ale v posledních pěti letech už je z toho velký poplach. Většina lidí z tohoto okruhu se snaží prodat své firmy, a někteří z větších hráčů zápasí se značnými ztrátami.
Průmysl skotského lososího farmaření takhle dál v tomto okamžiku nemůže fungovat dokud si my, spotřebitelé, neuvědomíme skutečnou hodnotu jídla, a nebudeme připraveni zaplatit o trochu víc, aby na tom farmáři něco vydělali. A to nemluvím jen o lososech. Tenhle problém je obecně všude - a tím se vracíme k pitné vodě.
Před čtrnácti dny jsem byl na snídani s Michailem Gorbačovem, který horoval a krásně fantazíroval o potřebě ochrany vodních zásob naší planety. Je v tomto ohledu velice aktivní, a mě se vrací klid, když vidím, že se někdo jeho formátu zaměřuje na takovou základní věc."

Anderson také upozorňuje na faktory, které mohou ohrozit úspěch skotských nezávislých lososích farem - nebezpečí vzdálenějších rivalů (například v Norsku), a také některých zemí zahrávat si se zákony přírody.

Říká: "Atlantický losos se teď produkuje v Pacifiku – ale obráceně si to nemůžeme dovolit dělat. Britské zákony nám zakazují zavádět a pěstovat nepůvodní druhy živočichů. Kdybychom chtěli dát pacifického lososa do skotských vod, zavřeli by nás za to, a po právu. Nicméně, naši američtí a kanadští bratranci si dělají h...o z takových detailů, jako je zájem o životní prostředí.
Budoval jsem firmy, ale nesedím kvůli tomu na hromadě peněz. Podnikatelské aktivity jsem předal, prodal, nebo pronajal, a všechno, co mi zbylo, je jen hodnota ryb ve vodě, nějaké odepsané závody a strojní zařízení, a pár akcií ve zpracovatelském průmyslu. Ale 400 lidí ve Skotsku má práci, kterou by jinak neměli. Na to se dívám s jistým uspokojením."

Kromě rybího farmaření bylo vždy hlavním Andersonovým zájmem koncertování a nahrávání s Jethro Tull.

Andersonovy aktivity vynášejí na účtech Ian Anderson Group hrubý příjem ve výši L1.8 mil (cca 90 mil. Kč). Jsou s manželkou Shonou jedinými akcionáři a řediteli, podílejí se na L 500,000 dividend a příjmů, nepočítaje v to pensijní příspěvky ve výši L 850,954. V uplynulém roce vznikla lehká účetní ztráta (před zdaněním) L 5806, ale bilance ukazuje, že akciový kapitál má hodnotu L 3.2 mil. Jejich příjmy zahrnují i položku L 209,517 (asi 10,5 mil Kč), plynoucí z jednoho z pravidelných příjmů rockové kapely, a to z autorských honorářů.

Anderson, který žije v hrabství Wiltshire, říká: "Takoví jako Jethro Tull dostávají na autorských honorářích kolem L2mil. (asi 100 mil. Kč) za rok. A vždy, když uděláte kontrolu v nahrávací společnosti, pokaždé je z toho ještě něco navíc. Kdykoliv děláme v nahrávacích společnostech audit, zdá se, že něco dluží ony nám, a nikoli my jim.
Zatímco v příjmech za autorské honoráře jsme zaznamenali v posledních pěti letech pokles o 20%, náš koncertní byznis se naopak zlepšil. Po započtení inflace jsme více méně na svých, zhruba na úrovni posledních 20 let."

Jethro Tull, kteří v USA lámali v 70. letech rekordy v návštěvnosti, mají obdivuhodné trasy koncertních turné. Letošní letní destinace zahrnují Rakousko, Španělsko, Německo a ... Faerské ostrovy.

Anderson říká: "Koncertní průmysl je v poměrně dobré kondici, ale musíte si dávat pozor, aby nebyl trh příliš přehraný. Bohudík si mohu uspořádat itinerář podle svého, a když dávám dohromady turné, nemusím se nutně vždy zaměřovat na tu nejziskovější variantu. Takže když cítím potřebu využít příležitosti a jet na Faerské ostrovy, mohu si to dovolit. Jet tam a zahrát za pakatel je pro nás zábava. Vím, že nás tam rádi uvidí, a že dostaneme k večeři dobrou rybu, no ne?"

30 května 2004

 kontakt FansClub Jethro Tull ČR: prezident Karel Brychta, webmaster Miroslav Hofbauer