FansClub Jethro Tull ČR
partnerem webu je
Audio3 - partner webu
Logo FansClub Jethro Tull Czech Republic
Koláž - booklety
O kapeleDiskografieTextyČlánkyOdkazyKe staženíKnihyKalendářGalerie

Od Aqualunga k vodní investici
rozhovor s Ianem Andersonem

Herald Tribune, prosinec 1997

Šéf Jethro Tull dává přednost pěstování lososů před vlastnictvím akcií

Ian Anderson, flétnista, skladatel a již více než 30 let šéf se vyhnul extravagancím obvykle spojovaným s rockovými hvězdami. Investoval výnosy ze své hudby do pěstování ryb a zajímá se o investice do produkce koření a do ochrany zvířat. Povídal si s námi o svých podnikatelských aktivitách.

Do čeho jste investoval nejdříve?
Kapela musela nejdříve v prvních letech úspěchu platit dluhy, takže až v polovině 70. let jsme začali jako jednotlivci opravdu vykazovat finanční přebytky. Někteří rozházeli peníze marnotratně, jiní, včetně mne, měli poměrně skromné požadavky.
Mou první větší investicí byla farma v Buckinghamshire v Anglii. Je dodnes mým domovem. Než jsem se stal majtelem domu, pronajal jsem si dvoupokojový byt v Londýně. A protože jsem skotského původu, a chtěl jsem mít i skotskou adresu, také jsem se později stal vlastníkem realit Strathaird Estate na ostrově Isle of Skye.
Nenazýval bych Strathaird Estate investicí. Samozřejmě jsem nečekal, že na koupi nějak vydělám. Záměrem bylo podpořit finančně oblast přes rozvoj jejích přírodních zdojů. Po zvážení mnoha podnikatelských záměrů jsem se rozhodl pustit do lososího farmaření – všechno, jen ne turistiku!
Lososí farma byla úspěšná. Dalším krokem bylo začít ze zpracováním ryb. Nebylo to zrovna slavné, ale tahle zpracovatelská část podnikání nám pomohla překonat několik let rozmachu konkurence při pěstování lososů ve Skotsku.

Strathaird Ltd., obsahuje tři továrny a čtyři zpracovatelské provozy a zaměstnává 400 lidí. Jaké potíže jste zaznamenal při vedení tak velké firmy?
Je to jiné, než vést hudební těleso. Zahrnuje to účetní procedury a finanční plánování. Jak podnik rostl, začala nás trápit i určitá sociální zodpovědnost.
Na úspěchu firmy závisely životy a budoucnost 400 lidí. Často jsem musel dělat nepopulární opatření. Nejsem dobrým manažerem, takže jsem musel být disciplinovaný a nechat každodenní provoz podniku zkušenému týmu.
Jeden z cestovních manažerů Jethro Tull mne požádal o místo v rybím podnikání. Šel na školu a udělal si postgraduální manažerský kurs, a teď řídí rybí farmy. Předseda představenstva také přišel do firmy se spoustou zkušeností. Inspiroval pracovníky a podnikatelskou komunitu svou jistotou. To jsem jim já nemohl dát, když vezmete v úvahu můj nepodnikatelský původ.
Přesto jsem si vzal jeden rok volna od muziky — 1985 — abych se plně věnoval Strathairdské oblasti. Šlo o klíčovou fázi komerčního rozvoje naší zpracovatelské větve. Od té doby jsem omezil mou angažovanost na dva dny v měsíci.

Máte nějaké konvenční investice, jako jsou akcie a bondy?
Moje žena se zajímá o akciové investice. Má typické vyvážené portfolio, které zahrnuje hlavně akcie špičkových firem. Mno toto vůbec nezajímá. Já bych mnohem raděju použil své prostředky k obecnějšímu blahu. Více mně uspokojuje investovat do jiných lidí než do akcií. Kdybych byl přesto nucen investovat na trhu, asi bych se vyvaroval investice do konkrétních firem. Například bych neinvestoval to tabákového průmyslu. Jako důrazný odnaučený kuřák, mám vyhraněné názory na etiku sponzorování výroby tabáku a reklamy na tabák. Uvědomuji si skutečnost, že cigarety představují největší nebezpečí pro mé zdraví, i když jsem přestal kouřit už před lety.

Vyplácíte si také ze Strathairdu Ltd. výplatu, nebo žijete jen z příjmů které máte z hudby?
Vždycky jsem byl se svým živobytím závislý na hudbě. Veškerý zisk z jiného podnikání je investován zpět do výzkumu a rozvoje farmaření.

Mohl byste, jako to udělal David Bowie, prodat svůj nárok na tantiémy za nějakou okrouhlou částku?
Stejní lidé, kteří oslovili Bowieho, oslovili i Jethro Tull, a určitě i jiné rockery. Návrh se mi ani trochu nelíbil. Nevykoupil bych se v žádném případě za balík peněz. Chci svou hudbu dále rozvíjet, a zůstat na sedadle řidiče.
Očekávám, že v nejbližších letech dojde k vážnému pokusu o nákup některých mých jiných podnikatelských zájmů, konkrétně ve zpracování lososa. Jsme druhou největší firmou na lososy v Británii. Kdybych měl říci částku, na kterou si cením mé celkévé zájmy v rybím hospodářství a zpracovatelském průmyslu, bylo by to někde mezi 10 a 20 miliony liber.
Může se stát, že dostanu nabídku, které bude těžko odolat, ale vím, že se mi nebude chtít ztrácet kontrolu.

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?
Budu pár měsíců ve studiu. Co se týče mých dalších aktivit, chtěl bych prosadit novou firmu - The Pepper Garden (Paprikovou zahradu). Základem je uvést na britský trh nové druhy čerstvého koření. Konkrétně mě zajímají různé odrůdy chili papriček.
Také uvažuji o možnosti založení nadace na ochranu divokých zvířat. Zejména bych chtěl pomoci chránit ohrožené druhy divokých koček.

 kontakt FansClub Jethro Tull ČR: prezident Karel Brychta, webmaster Miroslav Hofbauer